maanantai 26. syyskuuta 2011

"Ihminen on kvarkkien tanssia"

Näin sanoi televisiokeskustelusarjassa 5 kulmaa jaksossa 2/5 Esko Valtaoja, joka sanoi niillä sanoin yhtyvänsä kosmologi Kari Enqvistin näkemykseen ihmisen materialistisesta luonteesta. Esko Valtaoja on itse keskustelun vetäjä 5 kulmaa ohjelmasarjassa, ja ihan hyvin hän on keskustelua mielestäni vetänytkin. Onko ihminen sitten vain kvarkkien tanssia? Ainakin professori Valtaoja näytti kuvan välityksellä ihan hykertelevän ohjelmassaan Enqvistin ajatuksella, että ihminen tosiaan on kvarkkien tanssia.

Materialistisessa mielessä modernin fysiikan atomimallin pienin rakenneosa eli alkeishiukkanen on juuri kvarkkitaso (http://fi.wikipedia.org/wiki/Kvarkki). Jos sanoo ihmisen olevan pelkkää kvarkkien tanssia, niin ehkä kukin voi helposti miettiä kysymyksiä tuohon liittyen. Mielestäni ihminen ei ole myöskään biologinen robottikaan, josta on ollut myös puhetta Valtaojan ohjelmassa. Vain konemaiseen ajatteluun taipuvainen ihminen voi ajatella, ettei ihminen ole muuta kuin möykky atomeja, jotka puolestaan muodostavat biologisia koneenosia ja apukoneita, joista ihminen muodostuu elinvoimaiseksi kokonaisuudeksi.

Somaattisen lääketieteen puolella siis elimellisellä puolella ajatellen voi olla joskus helppoakin yksinkertaistaa ihminen biologiseksi koneeksi, jonka vuorovaikutussuhteet ympäristön kanssa vaikuttavat esimerkiksi aina solutasolle asti tiettyjen fysiikan lakien mukaisesti. Kuitenkaan ihmisen kannalta pienin merkittävä rakenneosa ei ole kyllä mielestäni kvarkkien tanssi.

Ihminen näyttäytyy psykiatrian ja psykologian valossa vielä paljon monimutkaisemmalta kuin pelkkänä biologisena robottina. Siksi en ymmärrä miksi psykiatriaa lääketieteen alana edelleen yleisesti vähätellään ja sama pätee ihmisten käyttäytymistä tutkivaan psykologiaan. Valtaojakin voisi hieman ajatella sielunoppia, vaikka siinä mielessä, että mitkä hänen motiivinsa ovat saarnata materialista oppia televisiossa jopa jossain määrin idioottimaisella kaavalla vai onko kyseessä vain käyttäytymismalli, jonka tarkoitus on lokeroida ihmisiä joko kvarkkeina tanssiviin ihmisiin tai henkisempiin ihmismieliin?

Ihminen taas harvoin jos ollenkaan kangistuu kaavoihin, jos ajatellaan ihmisen yksilöllisyyttä alkaen perintötekijöistä, joita muovaavat lähinnä ympäristötekijät mutta myös kulttuurisidonnaiset tekijät. Ihminen on tosiaankin motivoituva kuten Valtaojakin eikä pelkkä missiotaan elämäntyönään tekevä biologinen robotti. Motivaatiorakennekin on niin erilainen eri ihmisillä, mutta keskeisimmät motivaatiotekijät akateemisilla henkilöilläkin liittynevät haluun oppia uutta, tiedonjakaminen, helppo elämä, sosiaalisen statuksen nostaminen, taloudellinen pärjääminen ja kunnianhimo. Voiko biologinen kone sitten olla motivoitunut? Ehkä oman motivaatiorakenteen mallintaminen voi olla jopa kvarkkitasolla Esko Valtaojalle liian vaikeaa?

Kvarkit eivät siis pysty kumoamaan ihmisen mielen olemusta, eikä ihmisen mieltä tulla tuskin ikinä täysin mallintamaan koneellisesti, koska ihmismielihän käyttäytyy hyvinkin kaoottisesti, jonka jokainen ajattelevainen ihminen takuulla tiedostaa.

Nimesin tämän kategorian huuhaaksi sen vuoksi, ettei vaan kukaan vakamielinen skeptikko vedä vääränlaisen kategorialuokituksen vuoksi aivan silmittömiä impulssiraivareita.

Lopuksi vielä skepsis-vitsi. Uuskristitty kirjoittaa skepsis ry:n keskusteluihin: "Minä olen löytänyt Jumalan!" skepsis ry:n virallinen automaattivastaaja vastaa: "Todista se ja osallistu keskusteluun omalla nimelläsi!" Uuskristitty jatkaa: "Olen N.N. ja Jumala on sisälläin." Automaattivastaaja vastaa: "Ehkä on - ehkä ei, mutta todista se!" Automaattivastaaja tulee lopulta parin päivän päästä itse vitsailemaan kun Uuskristitty katosi: "En ole turhaan väitellyt tohtoriksi!"


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kannustava mielipide Hermit ja kannustava ihmiskäsitys ... Pekka Kuusaalta

Hermiitti kirjoitti...

Tattis Kuusaalle! :)

En pidä puhtaan materialistisesta maailmankuvasta, koska se on mielestäni jossain määrin harhainen...

Terv. Skepsis ry:n entinen jäsen