sunnuntai 9. heinäkuuta 2017

IBM Deep Blue oli luova ohjelmisto?

IBM teki shakkiohjelman Deep Blue ja se voitti shakin maailmanmestari Garri Kasparovin jo vuonna 1997. Miten oli mahdollista, että jo tuolloin kone peittosi maailman parhaan pelaajan shakissa?

IBM:n mainospropagandaa!

Deep Blue ohjelman pitää kyetä laskemaan eri siirtoasetelmia joidenkin annettujen arvojen perusteella. Olen sitä mieltä, että Deep Blue ohjelmistoon on syötetty kaikki mestaripelaajien pelaamat shakkiottelut, jonka perusteella ohjelmisto mahdollisesti arpoo suotuisamman todennäköisen taktiikan siirto siirrolta. IBM teki valtavan markkinointitempauksen Deep Blue ohjelmiston avulla, vaikka ohjelmisto ei varsinkaan nykytiedon voi olla mitenkään erikoinen.

Shakkilaudalla siirtovariaatioita on monia, mutta...

Shakissa merkitsee eniten pelinappuloiden asema pelilaudalla. Tiedän senkin shakkiin kevytmielisesti suhtautuvana pelaajana, että shakkipeleistä pidetään tarkkaa kirjanpitoa ja eri siirtoja on dokumentoitu todella tarkasti vuosikymmenten ajan jo vuoteen 1997 mennessä. Toki shakkilaudalla on variaatioita paljon, mutta ei niin paljon etteikö niitä voida tietokoneohjelmiston avulla laskea. Pitää muistaa sekin, että usein yleiset asetelmat toistuvat tietyn pelaajan taktiikassa. Deep Blue ohjelmiston arpomisperusteen tai random-siirtojen puolesta on pelitulos, kun Garri Kasparov sentään sai koneen myös häviämään pelejä. Nykyään olisi todella suuri kolaus shakki-ohjelmistolle, jos se häviäisi edes yhden pelin ihmiselle ottelusarjassa.

Shakki ja luovuus?

Se on mielenkiintoinen kysymys, että onko shakki edes varsinaista luovuutta lähellä? Nähdäkseni shakki-pelin suunnitellut henkilö on ollut luova, mutta itse pelissä ajatuksellisesti poikkeuksellisen luovuuden kanssa ei ole paljonkaan tekemistä. Shakki perustuu muistamiseen ja ennakointiin pelikirjasta opittujen taktiikoiden avulla. Kuitenkin hyvin shakissa pärjäävä henkilö lienee varsin usein matemaattisesti asioita poikkeuksellisen hyvin hahmottava henkilö.

Lopuksi

Deep Blue ei ollut luova ohjelmisto, vaikka sen oli pakko kyetä tekemään myös random-siirtoja, mutta se pyrki ilmeisesti koko ajan parhaaseen asemaan muistissa olleiden shakkimestareiden pelien perusteella. Mitä mieltä sinä olet?

Wikipedia artikkeli Deep Blue ohjelmasta:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Deep_Blue

Ei kommentteja: