sunnuntai 9. heinäkuuta 2017

Moraalista ja sen muodostumisesta tekoälyä sivuten!

Miksi ihminen kokee elämässä tehneensä virheitä ja mihin se perustuu? Ja voiko elämässä edes tehdä virheitä ilman moraalisääntöjä?

Miten ihmisen moraali muodostuu?

Ihminen kokee tehneensä väärin, koska olemme useimmat saaneet sellaisen kasvatuksen lapsena, että tiedämme oikean ja väärän toiminnan rajapinnan. Lisäksi keskeistä moraalikäsityksen muodostumiseen on palaute sosiaalisesta ympäristöstä, koska ihmisen pyrkimys on laumaeläimenä säilyttää sosiaalinen hyväksyntä ja mahdollisesti sosiaalista suosiota vielä kasvattaa. Toki on olemassa myös myötätuntoon kykenemättömiä ihmisiä, mutta vaatiiko oikean ja väärän tiedostaminen edes kykyä myötätuntoon? Herkemmin hyvän moraalin voi käsittääkseni oppia sellainen ihminen jolla on valmius tuntea myötätuntoa.

Voisiko mahdollinen tekoäly olla moraaliltaan puhdas?

Miten tekoäly voisi oppia moraalin - oikean ja väärän rajapinnan? Tekoälyn ei tarvitse kalastella sosiaalista suosiota edetessään sosiaalisessa hierarkiassa, joten miten voidaan vakuuttua, että tekoäly osaa mukauttaa käyttäytymistään tarvittaessa rakkaudellista moraalitasoa vastaavaksi? Vai olisiko tekoälyn moraali jo syntyessään sillä tasolla, että se pyrkii minimoimaan haitat kaikille ihmisille ja luonnolle ratkaistessaan ihmiskuntaa ja maapalloa koskettavia ongelmia?

Ihmisaivot oppivat tehokkaimmin virheistä!

Nähdäkseni keskeinen asia mikä erottaa ihmisaivot vielä tekoälystä on se, että tekoälyn ei suvaita tehdä tahattomia virheitä, jolloin tekoäly ei voi myöskään oppia virheistään saamansa palautteen perusteella. Jos tekoälyn annetaan oppia virheistään, niin ehkä sitten alkaa tekoälystä löytyä myös luovaa ongelmanratkaisukykyä?

Ei kommentteja: