maanantai 28. elokuuta 2017

Kokemus koulukiusaamisesta!

Laitoin Ilta-Sanomille koulukiusaamiskokemustani!

Tässä tarina koulukiusaamisesta. Esikoulussa vuosina 1984-85 minua kiusattiin sen verran, että jouduin painimaan talvisin. Ala-asteella koulukiusaamista ei ollut juurikaan, mutta viidennellä tai kuudennella luokalla Pirkkalassa Naistenmatkan ala-asteella B-luokan Jussi veti minulta housut alas ruokajonossa.

Yläasteelle menoa pelkäsin, kun minua oltiin peloteltu joillakin opettajilla. Kasiluokan syyslukukaudella minut pahoinpideltiin koulussa kaksi kertaa tarkkisluokkalaisen Jannen toimesta. En uskaltanut mennä kouluun ja olin kaksi viikkoa metsässä piilossa kouluajat aamupakkasten alkaessa.

Lopulta jouduin koulukotiin Mäntyharjun Kuttulaan, koska minua pidettiin koulupinnarina Pirkkalassa sekä koulun että äitini mukaan. Pääsin koulukodista pois vuoden 1994 keväällä peruskoulun päästötodistuksen kanssa. Minulta jäi kokonaan käymättä kasiluokan kevätlukukausi, kun pääsin joustavasti etenemään Kuttulan koulukodin koulussa ja sain ihan yli kasin keskiarvon, jolla pääsin opiskelemaan Pirkkalan yhteislukioon vuonna 1994!

Vanhaan kouluympäristöön palaaminen ahdisti minua niin paljon, että jouduin jättämään lukion kesken ensimmäisen vuoden syyslukukauteen. Jotain nälvimistä oli Pirkkalan yhteislukiossakin, mutta siihen jäi koulukiusaamiset, kun vaihdoin koulua Tammerkosken lukion aikuislinjalle Tampereelle, josta kirjoitin kuusi ainetta keväällä vuonna 1998.

Ikuiset jäljet koulukiusaaminen jättää, mutta vielä pahempaa kiusaamista on mielestäni syrjiminen ja eristäminen porukoista. Olen antanut anteeksi koulukiusaajilleni, vaikka olen tehnyt tiettäväksi julkisesti Twitterissä Jussille, että muistan hänen ala-asteella tekemänsä tempun jolloin kyyneleet melkein tulivat silmiini. Jannen pahoinpitelyssä itkin molemmilla kerroilla.

Oli minullakin vaikeaa, kun isäni kuoli pitkällisen sairauden jälkeen vuoden 1989 joulun alla ja siitä aiheutui vaikea suruprosessi, joka vaivasi minua jopa liki 20 vuotta! Itse olin peruskoulussa estynyt ja ujo oppilas, mutta joitakin saatoin nimitellä, mutta he eivät siitä varmaan paljon pahastuneet.

Tärkeä aihe tämä koulukiusaamista vastaan taistelu ja paremman yhteiskunnallisen mielenterveyden puolesta toimimista toivoisin medialta muutenkin. Pahoin pelkään että verrattain korkeiden itsemurhalukujen taustalla on Suomessa osaltaan koulukiusaaminen.

Sanotaan kyllä että kovissa olosuhteissa ihminen jalostuu ja vahvistuu, mutta ehkä minäkin olisin halunnut hieman erilaisen lapsuuden ja koulukokemuksen. Pitää muistaa että nykyään koulukiusaamisesta on tietoa paljon, mutta onko siihen oikeita keinoja puuttua?

Ystävällisesti Kimmo Hoikkala, Oulu

Ei kommentteja: