maanantai 25. syyskuuta 2017

Missä puolueessa viihtyisi aikakautemme Adolf Hitler?

Veikkaan, että Adolf Hitler liittyisi siihen puolueeseen, jossa hän aistii selvästi näkyvää tai piilevää vihaa tiettyjä ihmisryhmiä kohtaan.

Puolueen ohjelma pitäisi olla vahvasti nationalistinen eli kansallismielinen. Joukkoviha on suuri voima poliittiselle koneistolle, koska oletettavasti myös vihaan kiihotettu puolueorganisaatio tekee töitä ilman suuria odotuksia ihan vihan voimalla.

En itse kuitenkaan usko, että Hitlerin kaltainen henkilö voisi saada niin vahvaa valtakoneistoa missään EU-valtiossa kokonaan taakseen ja vaikeaa se on myös alemman kehitystason valtioissa. Aikakautemme on sen verran sivistynyt, että vahva länsimaisesti demokraattinen yhteiskunta on lähes mahdotonta kiihottaa vihaan ja sotaan, koska kansalaisten arvomaailma on muuttunut.

Eurooppalaisten asenteista kertoo paljon se että miten olemme vieraantuneet kuoleman kohtaamisesta. Teoriassa ajattelen, että tarvittaisiin noin 10 vuotta aikaa ennen kuin vihaa lietsova puolue voisi saada määräävän aseman jossain länsimaisessa demokratiassa. Silloinkin maaperä ja potentiaali pitäisi olla vihalle hyvin ideaalinen.

Valtaa pitävillä poliitikoilla on vastuunsa, ettei tällaista viha-politiikkaa pääse valtaan, koska avoimessa demokratiassa sitä ei voi varsinaisesti kieltää, vaan nähdäkseni pitäisi hakea keskustelua kaikenlaisten arvomaailmojen edustajien välillä. En silti tarkoita, että natsi-henkisiä puolueita pitäisi päästää valta-asemiin. Natsien valtaanpääsyn estää tehokkaimmin viha-politiikan kasvupotentiaalin leikkaaminen hyvällä ja oikeudenmukaisuuteen pyrkivällä yhteiskuntapolitiikalla!

Adolf Hitler voisi olla mielissään, kun Venäjällä on jo vahva hallitsija niin nyky-Aatu voisi markkinoida itseään Euroopan suurvaltioissa Saksassa ja Ranskassa vastavoimana Putinin suurelle ja pelottavalle Venäjälle! Asetelma ei ole mahdoton uuden Hitlerin nousuun, mutta takuulla vaikeampaa se nyky-Aatulla olisi, vaikka islamistien terrorismi voisi olla hyvä keppihevonen puhekampanjan avaukseen.

Ei kommentteja: