torstai 8. maaliskuuta 2018

#Facebook on vastannut ihmisen perustarpeisiin!

Ihmisellä on tarve tulla kuulluksi ja huomatuksi. Lisäksi ihminen on utealias tietämään kaiken mitä ympärillä tapahtuu. Tämän vuoksi Facebook on edelleen hyvin suosittu tapa viettää aikaa!
Onko kukaan huomannut ja huolestunut, miten paljon vietämme aikaa sosiaalisen median palveluissa? Vielä 10 vuotta sitten internetin käyttö oli paljon hakukoneisiin ja uutissivustoihin sidottua, mutta nykyään moni seuraa pääasiassa sosiaalisen median uutissyötteitä (Facebook, Twitter) ja kaverifeedejä (Instagram, Facebook, snapchat, whatsup).

Anonyymit foorumit olivat entisajan Facebook!

Itse olen ollut mukana internetissä aktiivisesti vuoden 2004 lopusta alkaen ja olen nähnyt tämän internetin käytön muutoksen todella merkittävänä asiana sekä omakohtaisten kokemusteni että sisältöjen painottumisen muuttumisen netin käyttötottumusten perusteella. Vielä vuonna 2005 lähes kaikki julkinen keskustelu netissä tapahtui foorumeilla anonyymien nimimerkkien takaa. Vuoden 2010 aikana yhä useampi suomalainen kuten myös minä liityin Facebookiin ja silloin Facebookin avulla pidettiin yhteyttä lähinnä kavereihin jakamalla omasta elämästä julkaisuissa luotetuille kavereille ja yksityisesti chattailemalla.

Facebookin muutos media ja fanituspalveluksi!

Vuosien 2013-2015 välillä Facebookissa alettiin yhä enemmän suosia lähinnä suljettuja ryhmiä sekä myös avoimia ryhmiä. Vuosien 2014-2016 välillä media on tullut voimalla mukaan Facebookin uutisvirtoihin jakamalla lähes kaiken sisällön omilta sivustoiltaan sitä mukaa kun sitä tuotetaan. Vuosien 2013-2017 välillä myös monien yksittäisten mediapersoonien fanittaminen on yleistynyt Facebookissa räjähdysmäisesti Suomessa. Viime vuosina myös yhä useampi mediapersoona ja mediajulkaisija on halunnut pitää ja luoda keskustelua myös live-striimilähetyksillä.

Vuorovaikutus olisi hyvä asia myös Facebookissa!

Mihin suuntaan olemme nyt sitten menossa Facebookissa? Ajattelen, että Facebook pyrkii luomaan enemmän vuorovaikutusta ja se olisi oikea tavoite. Moni Facebookin käyttäjä ja sinne kuulumatonkin käyttäjä ei tajua, että netissä jää lopulta kaikesta jäljet ja usein vielä moneen paikkaan. Toisaalta jälkien jättämisessä ei ole mitään vaaraa, jos ei ole rikollinen ja vuoda nettiin jotain rikoshistoriaansa tai tulevista suunnitelmistansa. Maailmassa on hyvin harvoja henkilöitä, joiden nettihistoria on niin mielenkiintoinen asiakokonaisuus, että sitä monet muut ihmiset olisivat penkomassa etsien virheitä ja moraalisesti kyseenalaisia julkaisuja.

Lopuksi

Mitä ajatuksia sinulla on sosiaalisen median ja lähinnä Facebookin muutoksesta räjähdysmäisen kasvun jäljiltä? Voisitko kenties lisätä omaa hyvinvointiasi, jos vähentäisit sosiaalisen median käyttöä edes vähäsen?

Ei kommentteja: